Ingrediënten

  • 400 g verse makreelfilets
  • 1 gerookte makreel
  • 100 g boter + 50 g extra
  • 2 tl citroensap
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 2 tl mierikswortel (potje)
  • ½ tl pittige gerookte paprikapoeder
  • zout en peper
  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Leg de verse makreel filets in een diepe ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Leg de 100 gram boter erbij.
  3. Zet de ovenschaal in de oven en bak de vis in 15 tot 20 minuten gaar. Het visvlees moet makkelijk met een vork log gemaakt kunnen worden. 
  4. Laat de vis afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Ontdoe de gerookte makreel van huid en graten (of koop kant en klare gerookte filets bij de visboer).
  6. Leg het visvlees van de gerookte makreel in een kom en schep de afgekoelde vis met de gesmolten boter en het vrijgekomen kookvocht bij de gerookte makreel.
  7. Voeg de citroensap, Griekse yoghurt, mierikswortel en gerookte paprikapoeder toe aan de vis.
  8. Meng nu alles met de handmixer op lage stand (of met een vork) tot een grove paté. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  9. Schep de rilletjes in een (weck)pot.
  10. Smelt de rest van de boter in een pannetje of in de magnetron en giet op de rillettes. Sluit de pot af en laat de rillettes goed koud worden. 

De rillettes kan drie dagen van te voren bereid worden. Bewaar in de koelkast.

Omega 3-vetzuren

Deze vis is rijk aan omega 3-vetzuren, welke beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Lees meer over gezonde vetten

Makreel

Makreel heeft een blauw-groenige rug, een zilverwitte buik, blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. De makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
258 kcal
/
1079 kj
Vetten:
20.70 g.
Eiwitten:
18.00 g.