Ingrediënten

  • 200 g wilde en witte rijst
  • 1 el olijfolie
  • sap van ½ limoen, andere helft bij de saus
  • 1 rode ui
  • 4 el witte wijn azijn
  • ½ komkommer
  • 300 g gerookte Alaska zalm in plakken
  • 12 kwarteleitjes, hard gekookt en gepeld
  • 2 bakjes groene asperge tips à 100 g
  • 2 el olijfolie
  • 2 mini Romaine slakroppen, gewassen en bladeren los gehaald
  • 100 g alfalfa
  • ---
  • Voor de saus:
  • 4 el mayonaise zonder suiker
  • ½ el fijn gehakte verse oregano
  • 2 el fijn gehakte platte peterselie
  • 1 teen knoflook, schoongemaakt en gepureerd
  • 1 limoen, gebruik het sap van de ½ limoen (andere helft bij de rijst en de rasp van de hele limoen)
  • zout en peper uit de molen
  • snufje gemalen chili of cayenne peper
  1. Kook de rijst en laat helemaal afkoelen. Schep de rijst daarna om met de olie, limoensap en breng op smaak met peper en zout.

  2. Snij de ui in flinterdunne ringen. Besprenkel in een kom met azijn en schep om. Halveer de komkommer over de lengte en verwijder met een kleine lepel de zaadlijst. Snij de twee helften in schuine partjes.

  3. Was en droog de asperges. Snij 1 cm van de onderkant af. Leg ze op een bord en besprenkel met olijfolie. Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de asperges 2 minuten rondom. Haal uit de pan en bestrooi met peper en zout. Bewaar dit eventueel onafgedekt in de koeling.

  4. Maak de saus. Roer alle ingrediënten door elkaar. Proef en voeg naar wens gemalen chili toe. Begin met een klein beetje. Roer door en proef. Voeg meer toe naar wens.

  5. Beleg de binnenkant van vier kommen met enkele slabladeren. Schep de rijst in de kommen. Garneer met alle andere ingrediënten behalve de zalm. Leg deze als laatste op je bowl. Serveer de chimichurri mayonaise erbij.

 

Tip

Lekker met geroosterde ciabatta en een koud glas Chardonnay

Omega 3-vetzuren

Deze vis is rijk aan Omega 3-vetzuren, deze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Lees meer over gezonde vetten

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.