Ingrediënten

  • Voor de rösti's:
  • 265 g (vastkokende) aardappels
  • 265 g pastinaak
  • 2 el olijfolie
  • ¼ tl zout
  • Gemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 ei (L), losgeklopt
  • 2 el bloem
  • 1 tl bakpoeder (gezeefd)
  • ---
  • Om te serveren:
  • 125 g roomkaas
  • 1 tl citroensap
  • 1 el geraspte mierikswortel (uit een potje)
  • 3 haringen, in stukjes
  • 1 bosui in fijne ringetjes (alternatief bieslook)
  • Een paar takjes dille

Bereiding

  1. Schil, was en rasp de aardappels en pastinaak. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de geraspte aardappel en pastinaak en doe ze dan in een kom. Voeg olijfolie, ei, zout, peper, bloem en bakpoeder toe en meng alles goed door elkaar.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C (conventionele oven) en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Verdeel kleine porties van het rösti-mengsel (ongeveer 20 gram per portie) over de bakplaten (12 porties per bakplaat). Druk  met je vingertoppen elke rösti plat tot een soort pannenkoek met een diameter van 6-7 cm. De randjes mogen best een beetje uitsteken, deze worden na het bakken lekker krokant.
  3. Bak de rösti’s 25 minuten (één bakplaat per keer) en draai ze dan om. Bak de rösti’s vervolgens nog 5-7 minuten (pas op dat de randjes niet te donker worden). Laat de rösti’s daarna afkoelen op een rooster.
  4. Maak ondertussen de mierikswortelcrème. Roer hiervoor de roomkaas los met het wat citroensap en de geraspte mierikswortel en bewaar de crème tot gebruik in de koelkast.
  5. Maak de rösti hapjes kort voor het serveren af. Leg op elke rösti een stukje haring en doe er dan een klein schepje van de mierikswortelcrème op. Garneer de rösti’s tot slot met een paar ringetjes bosui en een takje dille.

Praktische tip:

De rösti’s zijn op de dag dat ze zijn gebakken het lekkerst. Wil je ze toch liever een dag van tevoren maken, bewaar ze dan in de koelkast en piep ze voor gebruik even op in de oven (180 °C). Hierdoor worden de randjes weer krokant. Laat de rösti’s wel weer afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze serveert met de haring en de mierikswortelcrème.

Omega 3-vetzuren

Deze vis is rijk aan Omega 3-vetzuren, deze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Lees meer over gezonde vetten

Haring

De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton.

Alles over Haring

Haring

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
216 kcal
/
906 kj
Vetten:
16.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.