Ingrediënten

  • 4 dikke plakken stevig witbrood, zonder korst
  • 6 rijpe trostomaten met veel smaak, in partjes
  • 1/2 komkommer, geschild
  • 1 klein bosje basilicum
  • 2 geroosterde paprika's (pot), uitgelekt
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • 2 blikjes gerookte makreelfilets in zonnebloemolie 190 gram, uitgelekt

Bereiding

Scheur het brood in kleine stukjes, meng met de tomaten, druk het licht aan, zodat het vocht uit de tomaten een beetje in het brood trekt en laat 10 minuten intrekken. Halveer de komkommer over de lengte, verwijder de zaden met een theelepel en snijd de helften in stukjes. Scheur grote basilicumblaadjes kleiner en snijd de paprika's in stukjes. Klop een dressing van de olie en azijn en breng op smaak met zout en peper. Meng alles behalve de vis met elkaar en laat 20 minuten op kamertemperatuur intrekken. Scheur de makreelfilets in mooie stukjes en schep ze vlak voor serveren door de panzanella.

Omega 3-vetzuren

Deze vis is rijk aan Omega 3-vetzuren, deze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Lees meer over gezonde vetten

Makreel

De makreel heeft een blauw-groenige rug en een zilverwitte buik, heeft blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. De makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
258 kcal
/
1079 kj
Vetten:
20.70 g.
Eiwitten:
18.00 g.