Ingrediënten
- 4 poonfilets zonder vel à 100 g
- 25 g gedroogde paddenstoelen
- 50 g boter
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 300 g risotto
- 100 ml droge witte wijn
- 1 l groentebouillon
- 300 gemengde paddenstoelen, in stukjes
- 1 bekertje crème fraîche (125 ml)
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- 8 takjes tijm
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Week de gedroogde paddenstoelen in ruim warm water. Smelt in een hapjespan de helft van de boter. Fruit de sjalot. Bak de risotto mee tot de korrels glanzen en glazig zijn.
- Schenk de wijn bij de rijst. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. Schenk vervolgens de bouillon in 4 porties erbij. Laat de rijst de bouillon steeds zachtjes kokend opnemen alvorens een volgende portie toe te voegen. Kook de rijst in 15-20 minuten beetgaar.
- Leg de poonfilets op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi ze met zout en peper en verdeel er de takjes tijm over. Bak de vis in de voorverwarmde oven in 10 minuten gaar.
- Smelt intussen in een koekenpan de rest van de boter. Bak de paddenstoelen 3 minuten. Breng ze op smaak met zout en peper. Neem de risotto van het vuur. Schep de paddenstoelen, de crème fraîche en ¾ van de kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de risotto over 4 borden. Leg er een poonfilet bij. Serveer met de rest van de kaas.
Tip
Vervang de paddenstoelen door blokjes, courgette, pompoen of kerstomaatjes.
Poon
De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang. Poon heeft een fijne, zoet-garnaalachtig smaak. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
118 kcal/494 kj
- Vetten:
-
5.03 g.
- Eiwitten:
-
17.02 g.