Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4-5 tomaten
  • ½ venkelknol
  • 1 kg langoustineschalen en -koppen
  • 1 el olijfolie
  • 10 takjes tijm
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 200 ml witte wijn
  • ongeveer 2 liter water
  • 100 ml room
  • ciderazijn
  • suiker
  • zeezout en peper, versgemalen
  • 4 langoustines
  • zout en peper, versgemalen
  • 1 groene courgette
  • 2 el olijfolie
  • 1 onbespoten citroen
  • ½ bosje munt

Bereiding

Snij allereerst de uien, knoflook, tomaten en venkel in grove stukken. Verwarm een grote diepe koekenpan en bak de langoustineschalen en -koppen 3-4 minuten in wat olijfolie, maar zorg dat ze niet verbranden (het is belangrijk dat de schalen door en door bruin worden, want dat geeft smaak aan de bouillon). Voeg de groenten, tijm en peperkorrels toe en sauteer nog een minuut. Voeg de witte wijn toe, laat tot de helft inkoken en voeg dan zoveel water toe dat de schalen onderstaan. Breng de bouillon aan de kook en schuim onzuiverheden af. Draai het vuur laag en laat de bouillon 20 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en laat nog 20 minuten trekken. Zeef de bouillon door een fijne zeef en druk schalen en groenten fijn met een lepel, zodat je echt alle smaak eruit perst voor je ze weggooit. Schenk de bouillon weer in een pan en laat tot de helft inkoken, zodat de smaak krachtiger wordt. Voeg wat room toe, breng aan de kook en laat 4-5 minuten doorkoken. Voeg tot slot naar smaak een beetje azijn, suiker en zout aan de bisque toe.



GARNITUUR

Pel de langoustines (gebruik de schalen voor de bisque), leg de staarten op een bord en bestrooi ze met wat zout. Laat 10 minuten intrekken. Was de courgette en snij hem in kleine blokjes. Verwarm een koekenpan met wat olijfolie en bak de langoustinestaarten ongeveer 30 seconden aan elke kant, zodat ze een mooi korstje krijgen en vanbinnen nog sappig zijn. Haal de langoustinestaarten uit de pan en bak de courgettes 30 seconden op hoog vuur, zodat ze kleuren maar knapperig blijven.

Neem de pan van het vuur en voeg zout, versgemalen peper, citroenrasp en -sap en wat gehakte munt toe. Schep het courgettemengsel in kommen of diepe borden, leg de langoustinestaarten erop en schenk de bisque erbij. Garneer met wat munt en dien de soep direct op.

Bron
Gone Fishing - Mikkel Karstad

Langoustine

Langoustines zijn kleine oranjekleurige zeekreeften met een witte onderkant die 15 tot 20 cm lang kunnen worden. Ze zijn betrekkelijk lang en slank vergeleken met andere kreeftensoorten. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba.

Alles over Langoustine

Langoustine

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
86 kcal
/
360 kj
Vetten:
1.10 g.
Eiwitten:
17.50 g.