Ingrediënten

  • 4 moten kabeljauw van ongeveer 200 gram
  • 1 citroen, sap
  • 60 g bloem
  • 80 gram boter
  • 200 gram champignons
  • 8 sjalotjes
  • 1,5 dl droge witte wijn
  • 1,5 dl slagroom
  • 1 grote el grove mosterd
  • Peterselie
  • peper en zout

Bereiding

Snijd de champignons in plakjes en de sjalotjes en peterselie fijn. Was de kabeljauwmoten, leg ze in een diep bord, pers het sap van een halve citroen erover en wat zout en peper en laat een uur marineren.



Droog de moten af, haal ze door de bloem en schud er de overtollige bloem af. Smelt 60 gram boter in een pan en bak hierin de moten bruin in circa 6 minuten per kant.



Smelt de rest van de boter in een pan en bak hierin de champignons. Leg de kabeljauw samen met de champignons op een voorverwarmde schaal. Houd de schaal warm.



Fruit de sjalotjes in de boter van de kabeljauw, blus af met de wijn en roer alle aanbaksels goed los. Roer slagroom, mosterd en de rest van het citroensap erdoor. Laat wat indikken. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de saus over de kabeljauw en de champignons, en bestrooi met peterselie.

Kabeljauw

De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.

Alles over Kabeljauw

Kabeljauw

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
72 kcal
/
304 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
16.40 g.