Ingrediënten

  • 600 g heekfilet met vel
  • 3 sjalotjes
  • 150 g kleine tomaatjes
  • 2 grote gekookte aardappelen
  • 100 g gekookte sperzieboontjes
  • 1 el kappetjes
  • 2 el zwarte olijven
  • 1/2 dl extra vergine olijfolie
  • 2 el crema balsamico
  • olie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Begin met de Niçoise: Snijd de sjalotjes in hele dunne ringetjes, de tomaatjes in kwarten, de gekookte aardappelen in kleine blokjes en de sperzieboontjes in kleinere stukjes.
  2. Doe dit allemaal samen met de kappertjes in een schaal en schep de olijfolie en crema balsamico erdoor. Breng verder op smaak met versgemalen peper.
  3.  Verwarm intussen de borden voor in een warme oven.
  4. Dep de vis droog met keukenpapier, bestrooi ze met zout en versgemalen peper.
  5. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de visfilets op de velkant 3 minuten, schep er tijdens het bakken wat van de hete olie uit de pan over zodat de bovenkant ook gaar wordt. Draai de vis niet om!
  6. Verdeel een deel van de Niçoise over de borden, leg hierop de gebakken vis en schep er tenslotte de rest van de Niçoise over.

 

TIP:

Dit gerecht kan heel goed als voorgerecht geserveerd worden of als hoofdgerecht met een dubbele portie van de Niçoise

Heek

Heek wordt soms gerekend tot de kabeljauwachtigen, maar het is toch echt een aparte soort. Deze diepzee vis komt voor in de Atlantische Oceaan en wordt door vissers ook wel "mooie meid" genoemd. In Spanje, waar de heek "Merluza" heet, is deze vis mateloos populair.

Alles over Heek

Heek

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
78 kcal
/
327 kj
Vetten:
0.90 g.
Eiwitten:
17.30 g.