Ingrediënten
- kreeft van 500 g
- peper en zout
- 2 el olijfolie
- wat verse groenten, verschillende soorten naar keuze
- Voor de saus:
- 100 g boter
- 1 gesnipperde sjalot
- 10 cl witte wijn
- tijm
- laurier
- cayennepeper
- mespuntje mosterd
Bereiding
- Laat een beetje boter smelten in een pannetje en voeg de sjalot, een beetje tijm en wat laurier toe. Zorg ervoor dat de sjalot niet verkleurd. Blus het vervolgens af met de witte wijn en laat het vocht tot een derde inkoken. Bind de saus door met een klopper de boter in kleine klontjes toe te voegen. Zeef de saus en breng hem op smaak met cayennepeper en zout.
- Snijd de kreeft in de lengte door en bestrooi hem met een beetje peper, zout en olijfolie. Kleur de kreeft aan de vleeszijde op een grill en laat hem verder garen in de oven 6 minuten op 180 graden C.
- Serveer de kreeft op een groot plat bord. Leg de groenten tussen de scharen en giet wat botersaus op het staartvlees. Serveer de rest van de saus er apart bij.
Europese kreeft
Kreeft is een fantastisch culinair product en onze eigen Zeeuwse Oosterscheldekreeft wordt ook wel genoemd als een van de lekkerste ter wereld.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
82 kcal/345 kj
- Vetten:
-
2.00 g.
- Eiwitten:
-
16.00 g.
Fruits de mer
Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen. In de maand juli zet het Nederlands Visbureau deze fruits de mer letterlijk op de kaart als ‘vis’ van de maand. Dat de Hollandse garnaal voor de deur wordt gevangen, is algemeen bekend, maar onze Noordzee zit ook vol met schelp- en schaaldieren zoals kreeften, krabben en mosselen.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
- /