Ingrediënten

  • 4 wijtingen, schoongemaakt
  • 250 ml visbouillon
  • 1 el citroensap
  • peper & zout
  • 1 el neutrale olie
  • 2 venkelknollen, dungesneden
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 100 g panko
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 25 g boter, in klontjes, plus extra voor invetten
  • verse platte peterselie, naar smaak
  • 1 citroen in partjes
  • optioneel voor de kaassaus
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • scheutje halfvolle melk
  • 100 g geraspte belegen kaas

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graad celcius.
  2. Verhit de olie en bak de venkel en courgette op hoog vuur in vijf minuten beetgaar. Voeg dan de knoflook toe en bak even kort mee.
  3. Leg de wijting in de ingevette ovenschaal, bestrooi met zout en peper en voeg de groente rondom de vis toe aan de ovenschaal.
  4. Giet er dan de visbouillon en citroensap bij.
  5. Meng de panko met de geraspte oude kaas. Strooi dit mengsel over de vis en groenten. Daarboven op verdeel je gelijkmatig de klontjes boter.
  6. Voor een nog rijkere ovenschotel kun je nog een kaassaus maken en die eerst over de vis en groente doen en dan afdekken met het Panko-kaasmengsel.
  7. Zet de ovenschotel 20-30 minuten in de oven. De vis is dan gaar en de bovenkant lekker krokant. Bestrooi met peterselie en serveer met partjes citroen en gebakken aardappeltjes

Zo maak je de kaassaus:

  1. Smelt de boter, maar laat niet bruin worden.
  2. Hier gaat de bloem bij in, mix die met een garde door de gesmolten boter en laat 1-2 minuten meebakken.
  3. Dan scheutje voor scheutje melk erbij, terwijl je roert. Herhaal dit tot je saus de gewenste dikte heeft.
  4. Tot slot de geraspte kaas erdoor en laten smelten.
  5. Breng op smaak met zout en peper.

Wijting

Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen.

Alles over Wijting

Wijting

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
85 kcal
/
358 kj
Vetten:
1.20 g.
Eiwitten:
18.50 g.