Ingrediënten

 • 300 g verse makrelen, 2 filets
 • 2 roze grapefruits
 • 2 limoenen
 • 5 el rijst of arachideolie
 • 500 g lamsoren
 • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

 1. Snijd de schil van de grapefruits tot op het vruchtvlees weg en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Laat de partjes in een zeef uitlekken.
 2. Boen de limoenen schoon en rasp de groene schil er dun af. Pers 1 limoen uit.
 3. Verwarm 2 eetlepels olie in een hapjespan en schep de lamsoren erdoor. Verwarm de lamsoren 2 minuten al omscheppend en schep er dan 2 -3 eetlepels limoensap en de helft van de limoenrasp door. Verwarm de lamsoren nog 2-3 minuten tot ze beetgaar zijn. Voeg wat zout en versgemalen zwarte peper toe.
 4. Verwarm 3 eetlepels olie in een koekenpan en leg de makreelfilets met de velkant naar boven in de olie. Bak de makreelfilets op zacht vuur in 4-6 minuten gaar, keer ze niet om. Schep op het laatste moment het bakvet met een lepel over de bovenkant van de makreel.
 5. Schep de lamsoren op de borden en verdeel de partjes grapefruit erover. Leg de gebakken makreelfilets erop. Lekker met gebakken aardappeltjes.

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/