Ingrediënten

  • 600 g heekfilets met vel
  • 1 biologische citroen
  • 100 g blanke amandelen
  • 100 g spekblokjes
  • 1 tl gemalen koriander
  • versgemalen peper en zout
  • 750 g zoete aardappel
  • olijfolie
  • 50 g boter

Bereiding

  1. Maak eerst de topping:  Rasp de schil van de citroen en zet dit apart, rooster de amandelen in een koekenpan goudbruin en laat ze afkoelen. Bak de spekjes krokant uit en schep deze dan door de amandeltjes en citroenrasp.
  2. Wrijf de visfilets aan beide zijden in met zout, peper en koriander en laat ze even liggen.
  3. Schil de zoete aardappel, snijd ze in plakken en kook ze in ± 10 minuten gaar.
  4. Verwarm intussen de borden voor in een warme oven.
  5. Verhit zes eetlepels olijfolie samen met de boter in een grote koekenpan en leg de heek op de huidkant in de pan. Bak deze kant op hoog vuur in 3-4 minuten knapperig en bruin. Schep er tijdens het bakken wat van de hete olie uit de pan over zodat de bovenkant ook gaar wordt. Draai de vis niet om!
  6. Houd de filets warm op een bord onder aluminiumfolie. Roer de overgebleven ‘jus’ eventueel door de topping.
  7. Maak de voorverwarmde borden op: Schep er eerst wat zoete aardappel op, leg hier de heekfilet op en tenslotte wat van de topping.

Heek

Heek wordt soms gerekend tot de kabeljauwachtigen, maar het is toch echt een aparte soort. Deze diepzee vis komt voor in de Atlantische Oceaan en wordt door vissers ook wel "mooie meid" genoemd. In Spanje, waar de heek "Merluza" heet, is deze vis mateloos populair.

Alles over Heek

Heek

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
78 kcal
/
327 kj
Vetten:
0.90 g.
Eiwitten:
17.30 g.