Ingrediënten

  • 400 g verse zalmfilet, direct uit de koelkast
  • 2 sneetjes oud wit brood
  • 25 g gepelde pistachenootjes
  • 2 eiwitten
  • 1 tl gemalen koriander
  • (citroen)peper (versgemalen)
  • 2 el verse dille, gehakt
  • 3 el boter of vloeibare margarine
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 4 volkoren piramide broodjes
  • ½ komkommer, in plakjes

Bereiding

  1. Verkruimel de sneetjes brood in de keukenmachine. Voeg de pistachenootjes toe en maal het geheel tot een fijne panade. Voeg wat zout en peper naar smaak toe. Doe dit mengsel over op een bord.
  2. Klop in een diep bord één van de eiwitten los. Snijd de zalm in stukken en hak ze in de keukenmachine in heel kleine stukjes. Meng het andere eiwit met 1 volle theelepel zout, de gemalen koriander en royaal citroenpeper erdoor. Schep er tot slot 1 eetlepel dille door. Vorm het zalmmengsel tot vier burgers.
  3. Haal ze eerst door het losgeklopte eiwit en daarna door het broodkruim. Druk het broodkruim goed aan. Verhit de boter in een koekenpan en bak de zalmburgers in 6-8 minuten goudbruin en net aan gaar, keer ze regelmatig.
  4. Meng de yoghurt met mayonaise, 1 eetlepel dille en zout en peper naar smaak. Snijd de piramides open en bestrijk de snijvlakken met dit sausje. Verdeel de plakjes komkommer over de onderkanten en leg de zalmburgers erop.

Tips

  • Vervang de dille door dragon en voeg wat mosterd toe. Bij andere vissoorten is het lekker om ook wat gemalen komijn en sinaasappelrasp toe te voegen. Of laat deze kruiden weg en voeg kerriepoeder of currypasta toe.
  • In plaats van burgers kun je ook balletjes maken en deze met het sausje serveren als borrelhapje.

 

Bron
Kookboek "Over Vis & Vis"

Omega 3-vetzuren

Deze vis is rijk aan omega 3-vetzuren, welke beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Lees meer over gezonde vetten

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.