Ingrediënten

  • 12 - 16 langoustines
  • 1 bloedsinaasappel of gewone sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1/2 limoen
  • 1 takje rozemarijn
  • 150 ml + extra olijfolie
  • 2 rauwe rode, gekleurde of chioggia bietjes
  • 1 kropje sla
  • tabasco
  • peper en zout
  1. Steek de bbq of grill op tijd aan zodat deze heel heet is. 
  2. Boen de citrusvruchten schoon onder de warme kraan. Halveer de sinaasappel en citroen. Doe een halve sinaasappel, halve citroen en halve limoen met schil in de beker van een staafmixer. Voeg de naalden van de rozemarijn toe. Giet er 150 milliliter olijfolie bij en maal met de staafmixer heel fijn. Voeg een paar druppels tabasco, wat peper en wat zout toe. Proef en voeg eventueel nog extra olijfolie, peper, zout en tabasco toe. Deze olie kun je direct gebruiken maar een dagje laten staan is ook heel lekker.
  3. Boen de bieten schoon. Snijd ze met een schaaf, mandoline of heel scherp mes in dunne plakken. Doe ze in een kom. Pers een halve sinaasappel en halve citroen erboven uit. Voeg 2 eetlepels van de citrus-rozemarijnolie, wat peper en wat zout toe. 
  4. Trek de slabladeren los, was en droog ze.
  5. Leg de langoustines op de hete barbecue of grill en rooster ze in ca. 5 minuten gaar. Bestrijk ze tussentijds telkens met een beetje van de citrusolie en keer geregeld. 
  6. Hussel de sla door de plakjes biet en verdeel over 4 borden. Leg de langoustines erbij, druppel er nog wat citrusolie over en bestrooi met grof gemalen peper en grof zout. Serveer de rest van de citrusolie erbij. 

Serveertip: lekker met warm brood.

TIP: De rest van de citrusolie is ook lekker bij andere gegrilde vis en als basis
voor een sladressing. De olie blijft ruim een week en zelfs langer goed.
De onderkant van de langoustines kun je voor het grillen open knippen
met een schone, scherpe schaar of wildschaar. Dan is het makkelijker om
het staartvlees eruit te halen.

Langoustine

Langoustines zijn kleine oranjekleurige zeekreeften met een witte onderkant die 15 tot 20 cm lang kunnen worden. Ze zijn betrekkelijk lang en slank vergeleken met andere kreeftensoorten. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba.

Alles over Langoustine

Langoustine

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
86 kcal
/
360 kj
Vetten:
1.10 g.
Eiwitten:
17.50 g.