Vis van de Maand

Elke maand lichten we op Visrecepten.nl een Noordzeevis uit. We vertellen je meer over het uiterlijk, het leefgebied, de levenscyclus, maar ook de bereiding en heerlijke recepten met deze Vis van de Maand.

Juni = haring

De komende maand is er niet aan de haring te ontkomen! Haring is niet voor niks de ‘Vis van de Maand’ juni. Op 12 juni is de officiële startdatum van de verkoop van de Hollandse Nieuwe, maar wat is er zo anders aan deze haring in vergelijking met de maatjesharing die de rest van het jaar te verkrijgen is?

De benaming ‘Hollandse Nieuwe’ mag alleen worden gebruikt voor haring die gevangen is na 1 mei én in de officiële verkoopperiode van datzelfde jaar verkocht wordt. Dit jaar loopt die van 12 juni tot en met 30 september. Buiten deze periode wordt de haring ‘Hollandse Maatjesharing’ genoemd.

Naast de regels over deze benamingen, heeft de Hollandse Nieuwe ook het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’. Dit houdt in dat de Hollandse Nieuwe een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de bereidingswijze. Hiermee komt de Hollandse Nieuwe terecht in het rijtje van Serranoham, Nederlandse Boerenkaas en Mozzarella die ook allemaal dit predicaat dragen. Echt een Nederlands product om dus trots op te zijn!

'Vis van de Maand' haring

haring

Over haring

Ben je benieuwd naar de levenscyclus van de haring, de voedingswaarden of hoe je ze het beste kunt bereiden? 

Check het vispaspoort en veel meer achtergrondinfo op de pagina Vissoort haring.

 

Vispaspoort van haring