Drie vragen en antwoorden over vitamine D en COVID-19

woensdag 4 november 2020
Vitamine D

Volgens experts vergroot vitamine D de weerstand tegen het coronavirus, zo zou uit onderzoek zijn gebleken. In vette vis komt veel van deze vitamine voor, zoals in haring, makreel en zalm. Dat is goed nieuws! Wij beantwoorden drie vragen over het lekkere 'medicijn'.

Het eten van vis is gezond. Was het u bekend dat het ook goed is in de strijd tegen het coronavirus? Wat dacht u toen u het hoorde?
Vraag een willekeurig iemand of hij vis eet, dan is het antwoord vaak: ‘Ja, vis is gezond; dat zou ik eigenlijk vaker moeten eten!’. Het is niet de eerste keer dat vitamine D wordt gelinkt aan een virus of ziekte. Eerder toonden onderzoeken al aan dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij luchtweginfecties en dat het de kans op astma, tbc en de griep verkleint. Het betreft allemaal aandoeningen die invloed hebben op de luchtwegen en longen. De veronderstelling dat vis met veel vitamine D je vrijwaart van het coronavirus, gaat een paar bruggen te ver. Weliswaar tonen eerste onderzoeken aan dat bij coronapatiënten vaak sprake blijkt van een vitamine D-tekort, naast bijvoorbeeld obesitas. Vitamine D moet niet als een wondermiddel worden geclaimd om je te vrijwaren van het coronavirus. Weliswaar is duidelijk dat iedereen er heel goed aan doet een vitamine D-tekort te vermijden. En dát is een goede aanleiding om mensen vooral te stimuleren wekelijks vette vis te eten.

Wat betekent dit voor de visconsumptie? Kunnen we een toename van de verkoop van vis verwachten?
Veel mensen blijken zich meer bewust van hun leefstijl en denken in deze bizarre tijd meer aan gezonde voeding dan voorheen om een goede weerstand te kweken. Omdat de zon als bron van vitamine D in deze donkere maanden niet voorhanden is, zou men er goed aan doen eens bewust voor vette vissoorten te kiezen. Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Eet een onsje haring, makreel, zalm, paling of andere vette soort en bedenk dat het geen garantie is om je te vrijwaren van het virus, maar wel een prettige, smakelijke manier om te werken aan je weerstand. Waarom zou je je storten op de potten voedingssupplementen, terwijl je deze belangrijke vitamine eenvoudigweg uit vis kunt krijgen? En in het kader van ‘support your locals’ is vrijwel alle vette vis ook nog eens een Nederlands product.  

Hoe is het in het algemeen gesteld met het eten van vis, juist in deze coronatijd?
Consumentenonderzoek toont al tijden aan dat mensen het thuis bereiden van vis als een drempel ervaren. Reden waarom vaak wordt gekozen om een visje vooral te kiezen in een horecagelegenheid; wel zo makkelijk. Sinds veel mensen zijn aangewezen op thuis werken, leven en eten, wordt meer tijd en aandacht besteed aan het thuis zo aangenaam mogelijk maken met vooral smakelijk eten. Men besteedt meer tijd aan koken en koopt vaker een visje, zo bleek al in de periode van de eerste gedeeltelijke lockdown. En vis bleek zeker een welkom product bij de online bestellingen van zowel de vishandels als de take-away’s vanuit horeca. Opvallend is dat ook jongeren vaker zelf vis bereiden, nu ze meer thuis zijn en meer tijd hebben om te koken. Het zou mooi zijn, wanneer dit ook na deze coronatijd het nieuwe normaal blijft.


Naar overzicht