Ingrediënten

  • 4 sliptongen of tongfilets
  • 1 el boter
  • peper en zout
  • 2 sjalotten
  • 25 ml Pernod
  • 25 ml witte wijn
  • 50 ml visfond
  • 75 ml kokosmelk
  • 2 ansjovisfilets
  • 100 g zeekraal

Bereiding

  1. Knip met een schaar de zijvinnen van de sliptong. Kraak daarna de tong, anders trekt hij krom in de pan. Houd de staart met een theedoek vast bij de kop en staart en trek zacht aan de vis. Je hoort dan een krakend geluid.
  2. Bestrooi de sliptongen met peper en zout en haal ze door de bloem. Tik overtollig bloem af.
  3. Smelt in een koekenpan, die groot genoeg is voor 4 sliptongen, een klontje boter en bak daarin de sliptongen aan beide zijden goudbruin in 2 tot 3 minuten.
  4. Haal de tong uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie en laat ze rusten.
  5. Doe de fijngesneden sjalotten in dezelfde pan als waarin de sliptong is gebakken. Bak ze glazig en blus af met de Pernod en wijn.
  6. Voeg dan de visfond en kokosmelk toe en laat het mengsel op een middelhoog vuur al roerende een paar minuten inkoken.
  7. Zeef de saus en warm de zeekraal en ansjovis heel even mee. Breng de saus verder op smaak met peper.

Serveer dit gerecht met gekookte aardappel of een romige risotto.

Tong

Tong is een van de belangrijkste soorten voor de Nederlandse vissersvloot. Binnen Europa hebben onze vissers het grootste quotum, wat betekent dat wij de meeste tong mogen opvissen. Tong wordt vooral veel in restaurants gegeten en dan met name de kleinste variant, de sliptong.

Alles over Tong

Tong

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
79 kcal
/
332 kj
Vetten:
2.10 g.
Eiwitten:
15.00 g.