Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • mespuntje mosterd
  • suiker
  • 1 dl citroenjenever + 2 el citroenjenever
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 6 ansjovisfilets
  • 125 g Mortadelle, dik gesneden
  • 100 g Serranoham, flinterdun gesneden
  • 100 g geraspte belegen schapenkaas
  • 2 el fijngehakte malse citroenmelisse-blaadjes
  • 10 kerstomaatjes
  • 2 gesnipperde lente-uitjes
  • 1 kleine komkommer
  • ca 1 dl olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven tot 100 °C.
  2. Bekleed de bakplaat met vetvrij bakpapier en strooi de schapenkaas er in 4 cirkels met een doorsnede van 20 cm op. Kaasbordjes 10 á 15 min midden in de oven laten bakken en daarna heel voorzichtig op het aanrecht schuiven om af te koelen en op te stijven.
  3. Schil de asperges, snijd de uiteindes weg en kook ze met zout en een snufje suiker. Goed uit laten lekken en in schuine stukjes van 3 cm snijden.
  4. Breng de citroenjenever aan de kook met de sjalot en fijngehakte ansjovis. Tot een kwart inkoken en zeven. Gezeefde citroenjenever mengen met de 2 eetlepels citroenjenever en de olijfolie. Peper en zout naar smaak toevoegen.
  5. Schil de komkommer, halveer overlangs en verwijder vocht en pitjes. Snijd het vruchtvlees in lucifertjes. Was en halveer de kerstomaatjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze fijn. Snijd de Mortadella in lucifertjes. Rol de plakjes Serranoham stevig op en halveer ze. Meng de aspergestukjes met lente-uitjes, kerstomaatjes, komkommer, Mortadella, Serranoham en citroenmelisse.
  6. Leg de kaasbordjes op 4 platte borden, verdeel de salade erover en schep de dressing er op.

Ansjovis

Ansjovis is is een straalvinnige vis uit de familie van de ansjovissen (Engraulidae), een familie die 139 soorten telt. Het is een vis met een dominante zoutige smaak die veel in pizza's en pastasauzen wordt gebruikt.

Alles over Ansjovis

Ansjovis

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
102 kcal
/
427 kj
Vetten:
2.30 g.
Eiwitten:
20.10 g.