Ingrediënten

  • 4 coquilles met koraal, als tataki of gerookt
  • voor de rijst:
  • 125 g sushirijst
  • 200 ml kokend water
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl suiker
  • ¼ tl zout
  • voor de wortel pickles:
  • 2 wortels
  • 150 ml cider- of rode wijnazijn
  • 150 ml water
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • voor de maki:
  • 3 nori vellen
  • 1 handvol spinazie of paksoi
  • 6 staafjes komkommer
  • 1 tl sesamzaad
  • sojasaus of kimchi

Bereiding

  1. Kook de rijst: spoel de rijst meerdere keren in koud water tot het water helder is. Schep de rijst in een pan. Schenk het kokende water erbij en dek de pan af. Kook de rijst 2 minuten, zet het vuur lager en kook de rijst nog 8 tot 10 minuten.
  2. Meng de sesamolie met de suiker en het zout en schep dit sausje door de rijst. Verdeel de rijst over een groot bord zodat het sneller afkoelt.
  3. Maak de wortel pickles: snijd de wortels in hele smalle staafjes. Verwarm op middelhoog vuur de azijn met het water, de suiker en het zout. Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen.
  4. Schep de wortelstaafjes in de pan en laat het geheel nog 1 minuut zachtjes koken. Laat het afkoelen. Je kunt deze wortels in hun sap 2 weken in de koelkast bewaren.
  5. Maak de maki: snijd de coquilles in stukken. Leg voor je op een werkblad een nori vel verticaal neer. Schep een derde van de rijst op het onderste deel van het nori vel en strijk de rijst horizontaal uit. Leg de andere ingrediënten (steeds een derde deel) erop: spinazie of paksoi, coquilles, pickles en komkommerstaafjes.
  6. Rol het vel van onder naar boven strak op. Bevochtig de laatste centimeter van het vel met een beetje water en sluit de rol. Maak de andere twee rollen op dezelfde manier. Snijd de rollen met een goed scherp mes in maki van ongeveer 2 cm breed.
  7. Leg ze op een bord en bestrooi ze met het sesamzaad. Dien de maki meteen op en serveer er bijvoorbeeld sojasaus of kimchi bij. 

Bron: Kookboek 'Rauwe Vis', Carrie Solomon

Coquille / St. Jacobsschelp

De coquille of St. Jacobsschelp is een schelpdier dat behoort tot de familie van de kamschelpachtigen. Het eetbare gedeelte is de dikke witte spier die beide schelpen bij elkaar houdt.

Alles over Coquille / St. Jacobsschelp

Coquille / St. Jacobsschelp

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
83 kcal
/
347 kj
Vetten:
0.72 g.
Eiwitten:
16.20 g.