Ingrediënten

  • 4 tenen knoflook
  • snufje komijnzaad
  • ½ tl venkelzaad
  • ½ tl chilivlokken
  • ½ tl mild paprikapoeder
  • sap van 2 limoenen
  • 2 el olijfolie
  • 8 panharingen, gefileerd, ontschubd, graten verwijderd
  • 150 g magere yoghurt
  • 12 tacoschelpen
  • 3 kropjes little gem en gemengde kerssoorten, voor erbij
  • Guacamole
  • 3 rijpe avocado’s, gehalveerd
  • sap van 2 limoenen
  • blaadjes van ½ bosje koriander, grof gehakt
  • Tomatensalsa
  • 300 g kerstomaten
  • blaadjes van ½ bosje koriander
  • 1 rode peper
  • 2 el olijfolie

Bereiding

  1. Pureer knoflook, komijn, venkelzaad en een mespunt zeezout in een vijzel tot een pasta. Roer de chilivlokken, het paprikapoeder en het sap van 1 limoen erdoor. Voeg een scheutje olijfolie toe.
  2. Kerf met een scherp mes het vel van de haringfilets in, telkens met 1 cm ertussen. Snijd niet door tot in het visvlees. Wrijf het specerijenmengsel over de haring en duw het voorzichtig in de inkepingen. Leg de filets met het vel naar boven op een bakplaat en zet apart.
  3. Ontpit voor de guacamole de avocado’s. Lepel het vruchtvlees eruit, doe het in een vijzel en bewaar de schillen. (Was de vijzel en stamper trouwens niet – de smaken van het specerijenmengsel maken de guacamole nóg lekkerder.)
  4. Voeg het limoensap en de koriander toe en wrijf alles fijn. Breng op smaak met wat zout en peper. Schep de guacamole in de avocadoschillen en bewaar zolang in de koelkast.
  5. Hak en meng voor de salsa de tomaten, koriander en rode peper samen op een snijplank. Voeg een snufje zout en peper toe, plus een scheutje olijfolie.
  6. Verhit een grillpan op hoog vuur tot ‘ie gloeiend heet is. Meng de yoghurt en het sap van 1 limoen. Zet de tacoschelpen, vulling, sla en kerstomaten klaar. Gril de haringfilets een paar minuten in de hete grillpan, of tot het vel lekker krokant en het visvlees gaar is. Dien op en laat iedereen zijn gang gaan!

Serveertip

Of je nu binnen of buiten eet: taco’s zijn altijd een succes. Zet alle ingrediënten in het midden van de tafel en laat al je gasten een doe-het-zelf-lunch samenstellen.

Bron
Kalender 2016 met Jamie Magazine

Haring

De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton.

Alles over Haring

Haring

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
216 kcal
/
906 kj
Vetten:
16.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.