Sardine

Sardine is al jaren een populair visje in de landen rond de Middellandse Zee.  Het is een haringachtige die qua uiterlijk en smaak veel op de haring lijkt en grote, makkelijk loslatende schubben heeft.

Sardine

Sardine Paspoort

Naam
Sardine (Sardina pilchardus)
Lengte
Wordt max. 25 cm.
Voedsel
Komt zowel in zoet, zout als brak water voor, op een diepte van 10 tot 100 m.
Levenscyclus
Wordt max. 15 jaar.
Verspreiding
Middellandse Zee tot aan Engeland en Ierland.
Leefgebied
In scholen, overdag op 40 m diepte en ’s nachts 25 m diepte.
Populatie
Het gaat goed met het sardinebestand.
Kleur
De rug is groen tot bruingroen en de flanken zijn zilverkleurig.

Vangst

Sardines worden voornamelijk in  het zuiden van Europa gevangen met behulp van ringnetten of trawlers. Er is geen quotum voor deze vissoort, maar er is wel een minimummaat voor de aanlanding, namelijk 11 cm.

Duurzaamheid      Vangsttechniek

Sardine, zoute smaakmaker uit de Mediterannee

In Nederland kennen de meeste mensen sardines uit een blikje. Vakantiegangers kennen dit visje echter ook als vers geroosterd visje uit landen als Portugal en Spanje. Sardines danken hun naam aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen.

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Bereiding

Het vlees is stevig en mals, de kleur is blank. De smaak van sardine neigt naar haring. Verse sardines hebben een krachtige, kenmerkende smaak. In Nederland kennen wij ook de sardine in blik.  Het visje heeft niet veel opsmuk nodig.

Wat citroensap en grof zeezout is al genoeg.

Belangrijk is wel dat sardines direct schoongemaakt en vers opgediend worden. Sardines kunnen goed worden gebakken of geroosterd.

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
115 kcal
/
485 kj
Water
75.40 g.
Eiwit
19.40 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
4.20 g.
Verzadigde vetten
0.30 g.
E.o.v
1.30 g.
M.o.v.
2.50 g.
Cholesterol
90.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.02 mg.
Vitamine B1
0.02 mg.
Vitamine B2
0.25 mg.
Vitamine B6
0.20 mg.
Vitamine B11
5.00 µg
Vitamine B12
12.00 µg
Vitamine C
0.00 mg.
Vitamine D
4.00 µg
Natrium
100.00 mg.
Kalium
375.00 mg.
Calcium
320.00 mg.
Fosfor
257.00 mg.
Ijzer
1.20 mg.
Magnesium
40.00 mg.
Koper
0.00 mg.
Zink
4.10 mg.