Ingrediënten

  • 1 blikje sardines in olijfolie (à 120 g), uitgelekt
  • 200 g kerstrostomaatjes
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl grof zeezout
  • 50 g zwarte olijven zonder pit
  • 1 tl kappertjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ansjovisfilet in olijfolie (blikje)
  • 1 ciabatta, in sneetjes
  • 25 g rucola

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Leg de tomaatjes op een bakplaat. Besprenkel ze met 1,5 el olijfolie en het zeezout. Rooster de tomaatjes 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Pureer ondertussen in de keukenmachine of met de hakmolen van de staafmixer de olijven met de rest van de olijfolie, de kappertjes, 1 teen knoflook en de ansjovisfilet. Prak er met een vork de sardines doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Verhit een grillpan. Rooster de sneetjes ciabatta aan beide kanten goudbruin. Leg ze op een schaal en wrijf het brood in met de laatste gehalveerde teen knoflook. Schep op de geroosterde ciabatta's een beetje tapenade en maak af met een kerstomaatje en paar blaadjes rucola.

Tip

Vervang voor een tomaten-sardinetapenade de olijven door zongedroogde tomaten.

Sardine

Sardine is al jaren een populair visje in de landen rond de Middellandse Zee. Het is een haringachtige die qua uiterlijk en smaak veel op de haring lijkt en grote, makkelijk loslatende schubben heeft.

Alles over Sardine

Sardine

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
115 kcal
/
485 kj
Vetten:
4.20 g.
Eiwitten:
19.40 g.