Ingrediënten

  • 12 Zeeuwse oesters
  • 2 sneetjes oud witbrood
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 ui, fijngehakt
  • 50 g geraspte manchego of belegen kaas
  • 1-2 el olijfolie
  • 2-3 eetlepels medium dry sherry of witte wijn
  • 100 g zeekraal

Bereiding

Verkruimel de sneetjes brood met korst heel fijn (in de keukenmachine) en meng ze in een kom met de knoflook, peterselie en kaas. Houd een oester met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek vast met de platte schelp boven. Houd hem recht en steek met een scherp, puntig mes in het scharnier, dat aan de achterkant van de oester zit. Wrik het mes naar binnen met een kort draaiende beweging, zodat de schelp open gaat. Snijd langs de kier de boven- en onderschelp los van elkaar.

Verwarm de ovengrill voor. Haal de oesters uit de schelp, reinig de holle kant van de schelp en leg de oesters terug in de schelp. Leg de schelpen met oesters op een bakplaat en sprenkel er wat sherry over. Strooi het broodkruim erover, druppel er nog wat olijfolie over en schuif de bakplaat 10 cm onder de hete grill. Laat het broodkruim in 2 minuten goudbruin kleuren. Leg de gegratineerde oesters op vier borden.

Serveertip

Serveer de oesters op een bedje van zeekraal. Leg de zeekraal in een vergiet en schenk er kokend water over.

Oesters

In Nederland kennen we twee soorten oesters, de Europese oester en de Zeeuwse oester. Van deze soorten is de Europese variant inheems en de Zeeuwse, ook wel Japanse oester of creuze genoemd is uit Japan ingevoerd.

Alles over Oesters

Oesters

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
70 kcal
/
294 kj
Vetten:
1.80 g.
Eiwitten:
10.00 g.