Hoe duurzaam is gekweekte/importvis?

Om in Nederland verkocht te mogen worden, moet de vis die geïmporteerd wordt aan veel regels voldoen. De indianenverhalen die je nog wel eens leest op internet over vis vol antibiotica en andere ongewenste stoffen, kloppen dus niet.

Er zijn heel veel verschillende vissoorten, die dichtbij of ver weg worden gekweekt of gevangen. Voor elke soort en elk land, zelfs elke kwekerij of visserij, geldt dat er weer op een andere manier wordt gekweekt of gevist. Ben je specifiek op zoek naar informatie per soort? Ga dan naar de pagina vissoorten of kijk op de verpakking van de vis om te achterhalen in welk land en op welke manier het geproduceerd wordt. De Nederlandse visimporteurs moeten zich houden aan strenge wet- en regelgeving en bestaat er een gezamenlijke gedragscode. Deze code stelt aanvullende eisen aan o.a. de productkwaliteit, transparantie, sociale omstandigheden het het milieu

Medewerker vis vriezer

Kweekvis

Het kweken van zoet- en zoutwatervis, ookwel aquacultuur genoemd, is de snelst groeiende voedselproductie ter wereld. De vraag naar vis blijft continu groeien, maar de wilde visvangst kan hier lang niet aan voldoen. Zeker niet als we een duurzaam visje op het bord willen hebben. Gekweekte vis lijkt de perfecte oplossing, omdat er minder effecten zijn op natuurlijke populaties en het onderwatermilieu. De meest bekende kweekvissen zijn zalm, pangasius, tilapia en grote garnalen.

Sommige vissoorten zijn heel kritisch op het voer en hun omgeving: ze hebben helder, koud water nodig en specifiek voer. Deze soorten worden vaak in grote kooien op zee gehouden in landen als Noorwegen en Chili. De meeste zalm die wij in Nederland eten, komt hier vandaan.

Recepten overzicht


Helaas, er zijn geen recepten gevonden met de huidige filter criteria.