Cheatsheet bereidingstijden

Vis bereiden is makkelijker dan je denkt. De meeste vis heeft namelijk maar een korte bereiding nodig. Onderstaand schema is een handig cheatsheet geeft je een goed overzicht van de bereidingstijden per vissoort en kooktechniek. De genoemde tijden zijn in minuten.

bereiden

 

Bereidingstijden in min. (*)

Bakken Oven (200°) Roerbakken Stoven Stomen BBQ
Garnalen, groot (gamba's) 3-4 10-12 2-3 4-6 4-6 2-3
Garnalen, Hollandse 1-2 4-5 1-2 3-5 2-3 1-2
Griet 8-10 15-20 4-6 8-10 4-6 8-10
Heilbot 6-8 10-15 8-10 8-10 4-6 10-12
Kabeljauw 8-10 15-20 3-4 4-6 7-10 15-20
Makreel (vers) 3-5 15-20 3-6 10-12 4-6 10-12 (hele vis)
Mosselen (In schelp) 8-10 10-15 5-8 4-6 6-8 10-12
Mul 8-10 15-20 10-12 8-10 10-12 4-6 (hele vis)
Poon 8-10 15-20 10-12 10-12 10-12 4-6 (hele vis)
Sardines (vers) 4-6 10-12 5-8 8-10 10-12 10-12
Schar 4-6 10-12 2-3 8-10 8-10 4-6
Schol 4-6 10-12 2-3 8-10 8-10 4-6
(Slip)tong 4-6 10-12 2-3 8-10 8-10 4-6
Tonijn 4-6 10-12 1-2 8-10 6-8

2 + (5 min. nagaren)

Wijting 4-6 10-12 3-4 8-10 4-6 4-6
Zalm 5-7 12-15 3-4 10-12 4-6 4-8
Zeeduivel 6-8 10-12 3-4 10-12 10-12 6-8

(*) gebaseerd op porties p.p. van 100 à 150 g

Vind een recept bij de vis van jouw keuze: