Ingrediënten

  • 175 g Hollandse garnalen
  • 80 g boter
  • 110 g bloem
  • 3 dl visbouillon of groentenbouillon
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1/2 dl room
  • 1 eidooier
  • zeezout en peper
  • 1 ei
  • bloem
  • paneermeel
  • olie of vloeibaar frituurvet

Bereiding

  1. Verwarm in een sauspan de boter op een laag vuur en voeg al roerende, als de boter gesmolten is de bloem toe. Blijf roeren tot een glad mengsel ontstaat. Giet hier al roerend de bouillon bij, tot een gladde ragout ontstaat. Laat dit onder af en toe roeren in ca. 8 minuten gaar worden. Het glanst dan niet meer!
  2. Week de gelatine in koud water. Verwarm de room en los hier de uitgeknepen gelatine in op. Meng dit vervolgens samen met de eidooier en de garnalen door het ragout-mengsel. Maak dit op smaak met zout en peper. Schep de garnalenragout op een natgemaakte platte schaal en strijk het met de achterkant van een natgemaakte lepel glad. Laat het dan goed afkoelen en opstijven.
  3. Verdeel de opgesteven ragout in 16 gelijke delen en vorm hier rolletjes of balletjes van met natgemaakte handen. Je krijgt dan kroketjes of bitterballen ( ongeveer 25 stuks). Klop in een bord het ei met een eetlepel water los, doe in een ander bord de bloem en een derde bord paneermeel. Wentel ieder kroketje eerst door de bloem vervolgens door het ei en tenslotte door het paneermeel. Verwarm de olie of het frituurvet tot ongeveer 170°C en bak hierin de kroketjes met 4 tegelijk in ongeveer 4 minuten goudbruin.

Hollandse garnaal

Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.

Alles over Hollandse garnaal

Hollandse garnaal

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
90 kcal
/
380 kj
Vetten:
2.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.