Wijting

Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen.

Wijting

Wijting Paspoort

Naam
Wijting (Merlangius merlangus )
Lengte
Max. 70 cm.
Voedsel
Garnalen, weekdieren, kleine vis en kreeftjes.
Levenscyclus
Max. 20 jaar.
Verspreiding
Noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan, Adriatische Zee en aangrenzende gebieden.
Leefgebied
Ondiepe kustwateren tussen 30-100 m.
Populatie
Geen bijzonderheden.
Kleur
De rug is groenblauw en de flanken zilverkleurig. Aan de basis van de borstvin zit een zwarte vlek.
Familie
Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen.

Wijting, niet voor de poes

Wijting is terug van weggeweest. Deze vis is minstens net zo lekker als de geliefde kabeljauw en dus niet alleen voor de poes. In vroeger tijden was wijting vis dat voer was voor de kat. De verklaring? Aan een wijting zit teer vlees dat bij een ruwe behandeling op een vissersboot of bij de visafslag gauw beschadigt. De blessures zorgen dat het visje snel bederft. De lage prijs doet de rest: deze vis gaat naar de kat.

Vangst

Wijting is geen doelsoort voor de vissers, maar is vooral bijvangst bij verschillende soorten platvis en rondvis zoals kabeljauw.

Wijting wordt o.a. gevangen met de boomkor, trawler en de duurzame twinrigtechniek.

Duurzaamheid Vangsttechnieken

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

Wijting is een lekkere vis. De smaak van wijting lijkt op kabeljauw, maar de structuur van het 'visvlees' is zachter. Wijting is geschikt om te bakken, stoven en roken. De filets vragen om weinig bereidingstijd vanwege het kwetsbare vlees, dat snel gaart. Van wijting maak je lekkere lekkerbekken. Door het frituren in olie worden de graten bros.

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
85 kcal
/
358 kj
Water
79.30 g.
Eiwit
18.50 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
1.20 g.
Verzadigde vetten
0.00 g.
E.o.v
0.00 g.
M.o.v.
1.00 g.
Cholesterol
60.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.01 mg.
Vitamine B1
0.04 mg.
Vitamine B2
0.30 mg.
Vitamine B6
0.25 mg.
Vitamine B11
10.00 µg
Vitamine B12
2.00 µg
Vitamine C
2.00 mg.
Vitamine D
0.00 µg
Natrium
100.00 mg.
Kalium
300.00 mg.
Calcium
20.00 mg.
Fosfor
200.00 mg.
Ijzer
0.40 mg.
Magnesium
32.00 mg.
Koper
0.00 mg.
Zink
0.60 mg.