Ingrediënten

  • 1 gestoomde makreel van 300 g
  • 100 ml appelsap
  • 50 g rozijnen
  • ½ kleine rodekool (totaal ca. 250 g)
  • 3 el rode wijnazijn
  • 3 el (walnoot)olie
  • 1 el verse tijmblaadjes + enkele takjes tijm voor garnering
  • 1 klein struikje witlof
  • 8 takken peterselie

Bereiding

  1. Kook in een steelpan het appelsap met de rozijnen 2 minuten op zacht vuur. Laat de rozijnen afkoelen in het vocht. Laat de rozijnen daarna uitlekken, bewaar het vocht.
  2. Snijd de halve rodekool doormidden en snijd de harde stronk schuin weg. Schaaf de rodekool in flinterdunne reepjes. Klop 2 eetlepels van rozijnenvocht met de azijn, olie en wat zout en peper tot een dressing. Schep de rodekool en tijmblaadjes erdoor en laat de salade minstens een uur staan.
  3. Verwijder de kop en het vel van de makreel en neem het visvlees van de graat. Verwijder eventuele kleine graatjes en verdeel het visvlees in 4 grote stukken. Snijd op het laatste moment het struikje witlof in dunne reepjes. Schep op vier borden een bergje rodekoolsalade. Leg de stukken makreel erop en druppel er wat het rozijnenvocht over. Verdeel de witlof en rozijnen erover en garneer met takjes tijm.

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/