Ingrediënten

  • 20 langoustines
  • 3 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • zwarte peper, versgemalen
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 200 ml medium dry sherry
  • 400 ml visfond
  • 6 el mayonaise
  • citroensap
  • ½ tl chilipoeder
  • (6 eetlepels olijfolie)

Bereiding

  1. Verwarm de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui met de helft van de knoflook zachtjes glazig. Schenk de sherry en visfond erbij en laat alles op zacht vuur sudderen en indampen tot er nog een kwart van het vocht over is.
  2. Pureer de saus met een staafmixer en breng het sausje op smaak met zout en peper. Wrijf de rest van de knoflook met wat zout in een vijzel fijn en meng de mayonaise erdoor.
  3. Breng op smaak met enkele druppels citroensap en chilipeper. Dep de langoustines goed droog. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de langoustines met vijf tegelijk op hoog vuur in 4 minuten rondom tot ze mooi roze en gaar zijn. Of breng in een grote pan ruim water aan de kook en kook de langoustines in 4 minuten roze en gaar.
  4. Laat de langoustines op keukenpapier uitlekken. Serveer de langoustines op borden of in een schaal en geef de aïoli en het uiensausje erbij. Lekker met stokbrood.

 

Fruits de mer

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen. In de maand juli zet het Nederlands Visbureau deze fruits de mer letterlijk op de kaart als ‘vis’ van de maand. Dat de Hollandse garnaal voor de deur wordt gevangen, is algemeen bekend, maar onze Noordzee zit ook vol met schelp- en schaaldieren zoals kreeften, krabben en mosselen.

Alles over Fruits de mer

Fruits de mer

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/

Langoustine

Langoustines zijn kleine oranjekleurige zeekreeften met een witte onderkant die 15 tot 20 cm lang kunnen worden. Ze zijn betrekkelijk lang en slank vergeleken met andere kreeftensoorten. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba.

Alles over Langoustine

Langoustine

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
86 kcal
/
360 kj
Vetten:
1.10 g.
Eiwitten:
17.50 g.