Ingrediënten

  • 4 kleine tongscharren of 2 grote, schoongemaakt
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 pot visfond (400 ml)
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 vanillestokje, opengesneden
  • 125 ml slagroom
  • versgemalen peper
  • 4 el bloem
  • 25 g boter
  • 2 stevige appels, geschild en elk in 12 partjes
  • 1 el peterselie, heel fijngehakt

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Kook in een wijde pan de wijn met de fond, het sjalotje en het vanillestokje op matig hoog vuur tot een derde van het vocht over is. Zeef het vocht boven een andere pan.
  2. Schraap het zwart merg uit het vanillestokje en roer dit door het ingekookte vocht. Roer ook de slagroom erdoor en laat de saus nog 10 minuten heel zachtjes koken. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Wrijf de tongscharren in met zout en peper en wentel ze door de bloem. Schud de overtollige bloem eraf.
  4. Verhit de boter in een grote koekenpan tot het schuim wegtrekt. Leg de tongscharren er met de donkere kant in. Bak 4 minuten, keer de vissen en bak ook de onderkant in nog 4-5 minuten gaar.
  5. Snijd de appels elk in 10 partjes. Houd de vissen warm op een bord onder aluminiumfolie en bak de partjes appel in het bakvet. Schep wat saus op warme borden en leg de tongschar in de saus. Leg de partjes appel dakpansgewijs op de vis. Strooi er wat peterselie over. Serveer de rest van de saus erbij.

Lekker met gesmoorde spitskool en gebakken aardappeltjes.

Tongschar

Ondanks zijn naam is de tongschar geen familie van de tong maar behoort de tongschar tot de scholachtigen. De vis wordt ook wel neustong genoemd.

Alles over Tongschar

Tongschar

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
89 kcal
/
325 kj
Vetten:
1.50 g.
Eiwitten:
16.70 g.