Ingrediënten

  • 1 gestoomde/gerookte makreel van 400 g
  • 250 g sperziebonen, gehalveerd
  • 2 sinaasappels
  • ½ el witte wijnazijn
  • 1 el mosterd
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • zwarte peper, versgemalen
  • 1 bosui, in dunne ringen
  • 2 el kleine zwarte olijfjes
  • 75 g rucola

Bereiding

  1. Verwijder het vel van de makreel en neem het visvlees van de graten. Verdeel de filets in grove stukken. Kook de sperziebonen in ruim kokend water met wat zout in 8 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef onder koud water en laat ze goed uitlekken.
  2. Schil de sinaasappels dik, snijd ook het witte vel weg. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en vang hierbij het uitlopende sap op. Klop het sap met de azijn, mosterd en olijfolie in een mooie schaal tot een dressing. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Schep de stukken makreel met de partjes sinaasappel, sperziebonen, bosui en olijven door de dressing. Laat de salade zo 10 minuten staan. Schep pas vlak voor het serveren de rucola erdoor.

Lekker met stokbrood of focaccia. 

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/