Ingrediënten

  • 400 g verse zalm, op kamertemperatuur
  • 100 g Hollandse garnalen
  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 g kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 l visbouillon van tabletten
  • 1 dunne prei, in dunne ringetjes
  • 100 g feta, verkruimeld
  • 15 g verse basilicum of peterselie, fijngehakt

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook heel zachtjes glazig. Schep de aardappel en tijm erdoor en bak alles nog 2-3 minuten. Voeg de visbouillon toe en kook de aardappel in 10 minuten zachtjes gaar.
  2. Snijd de zalmfilet in dunne plakjes en leg ze met de garnalen in vier grote wijde soepkommen. Strooi de prei en feta erover.
  3. Pureer de aardappel in de bouillon met een staafmixer tot een gladde, lichtgebonden soep. Laat de soep nog enkele minuten zachtjes doorkoken en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de gloeiend hete soep op de vis in de kommen. Strooi het basilicum erover. Serveer direct.

Lekker met focaccia of stokbrood.

Tip

Deze snelle aardappelsoep met zalm en Hollandse garnalen kun je ook maken met stevige witvis als kabeljauw, zeewolf of pangasius en garnalen. Laat witvis wel even in de soep meekoken. Een combinatie van verschillende vissoorten en bijvoorbeeld garnalen en mosselen doet het ook goed.

Wijntip

Een mollige maar fris fruitige Pinot Blanc uit de Elzas sluit goed aan bij de structuur en smaak van de aardappelsoep met zalm.

Bron
Kookboek 'Vis 2'

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.