Ingrediënten

  • 4 zalmfilets a 150 g
  • 2 eieren
  • 8 augurken zoetzuur
  • 4 aardappels
  • veldsla
  • 2 el mayonaise
  • 2 el olijfolie
  • 2 el azijn
  • snufje zout en peper
  • 15 g verse dille
  • 1 bakje tuinkers
  • 15 g verse bladpeterselie
  • 2 bruine boterhammen
  • 2 bruine pistolets

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Vetvrij koken en met behoud van vitamine en smaak. Dat is stomen.
  2. Was de aardappels en snijd deze in grove blokken. Leg ze op een bakplaat, beetje zout, peper en olie erover en rooster ze in de oven op 200°C. Laat de aardappels afkoelen. Kook de eieren hard en snijd de augurken in dunne plakken. Spoel de eieren koud af, pel ze en snijd ze in vieren of plakjes.
  3. Snijd de boterhammen in stukken, het hoeft niet zo netjes. Snijd de pistoletjes door de helft, over de lengte. Doe al het brood in een plastic zak, gehakte peterselie, peper, zout en olie erover, even schudden om goed te mengen. Eruit halen en op bakpapier in een oven van 170 graden goudbruin bakken. Af laten koelen.
  4. Zet de stoompan gevuld met water op het vuur. Een kleine pan met een zeef erin, met een deksel, kan ook. Zorg dat de zalm straks het water niet raakt. Stomen doe je boven de vloeistof. Stoom de zalm, afhankelijk van de grote en dikte van de stukken, in een paar minuten bijna gaar. Het lekkerste is de zalm, als hij nog een beetje glazig is van binnen.
  5. Maak van de veldsla, geplukte dille en gesneden tuinkers een salademelange. Maal een beetje peper over de sla en meng dit met de mayonaise. Voor de frisse smaak doe je een paar drupjes azijn erover.
  6. Neem 4 mooie schaaltjes of kommen, salade erin, augurk erover en de ei en croutons erop. Verdeel de aardappels over de salades. Leg vervolgens de lauwwarm gestoomde zalm erop, beetje (niet te veel) zout erover en genieten. Dit is nou de pure smaak van de zalm.

Serveer de geroosterde kruidige pistolet er apart bij.

 

Bron
Mathijs Vrieze, kookboek "Lekker en gezond koken met Mathijs"

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.