Ingrediënten

  • 300 g verse sprotjes, schoongemaakt
  • 150-200 ml olijfolie
  • 300 g winterwortel, in blokjes
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • ½ citroen
  • 2-3 el mayonaise
  • 2-3 el verse koriander, fijngehakt
  • 50 g volkorenmeel
  • 2 el Ras el Hanout

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Schep de wortel en knoflook met 3 eetlepels water erdoor en knijp er wat citroensap boven uit.
  2. Smoor de wortel afgedekt in 15 minuten zachtjes gaar.
  3. Pureer het wortelmengsel met een staafmixer en meng de mayonaise en koriander erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Doe de wortelmayonaise over in een mooi schaaltje. Knijp de rest van de citroen boven de sprotjes uit.
  5. Meng in een diep bord het volkorenmeel met de Ras el Hanout.
  6. Verhit een flinke laag olijfolie in een hapjespan of wok.
  7. Haal de sprotjes een voor een door het meel en leg ze direct in de hete olie. Bak zo 6-8 sprotjes tegelijk in 3-4 minuten goudbruin en gaar.
  8. Laat de sprotjes op keukenpapier uitlekken. Serveer ze op een schaal met de wortelmayonaise in het midden.

Wijntip

Een goudgele Chardonnay uit Zuid-Afrika is én fris én romig genoeg voor dit gerecht.

Sprot

Sprot is een haringachtige zoutwatervis.

Alles over Sprot

Sprot

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
222 kcal
/
932 kj
Vetten:
16.00 g.
Eiwitten:
20.00 g.