Ingrediënten

  • 12-16 verse sardines,
  • sap van een sinaasappel
  • 2 takjes rozemarijn
  • ½ el zwarte peperkorrels
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 3-4 el olijfolie extra vierge
  • 1 bosuitje, in ringetjes
  • 1-2 el kappertjes

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Kook het sinaasappelsap in een steelpan tot de helft in en laat het afkoelen. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze heel fijn. Wrijf de peperkorrels in een vijzel fijn of plet ze op een plank met de bolle kant van een lepel.
  2. Klop in een schaaltje het sinaasappelsap met de mosterd, rozemarijn, peperkorrels en 2-3 eetlepels olijfolie tot een dressing. Voeg zout naar smaak toe.
  3. Laat een grillpan goed heet worden. Bestrijk de sardientjes heel dun met olijfolie en leg de sardines in de grillpan. Rooster ze in 4-6 minuten mooi bruin. Keer de sardines als ze vanzelf van de ribbels loslaten.
  4. Leg de sardines in een lage schaal en schep er 2-3 eetlepels rozemarijnvinaigrette over. Strooi de uienringetjes en kappertjes erover. Geef de rest van de vinaigrette erbij.
  5. Serveer de sardientjes met donker brood en een salade van kerstomaatjes. Halveer 500 g kerstomaatjes en schep ze om met citroensap, geurige olijfolie, verse basilicumblaadjes en blokjes mozzarella. Maal er royaal zout en peper boven.

Wijntip

Alles wat fris en droog is past bij dit gerecht. Bijvoorbeeld een Chardonnay Vin de Pays d’Oc (zonder houtlagering). Proost!

Sardine

Sardine is al jaren een populair visje in de landen rond de Middellandse Zee. Het is een haringachtige die qua uiterlijk en smaak veel op de haring lijkt en grote, makkelijk loslatende schubben heeft.

Alles over Sardine

Sardine

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
115 kcal
/
485 kj
Vetten:
4.20 g.
Eiwitten:
19.40 g.