Ingrediënten

  • 12 verse Zeeuwse oesters
  • VOOR DE OESTERS MET HOISINDRESSING
  • 2 el oestersaus
  • 2 el rijstazijn
  • 4 el olijfolie
  • 1 el geraspte gember
  • 1 el sinaasappelrasp
  • 1 el fijngesneden rode chilipeper
  • mespuntje mosterd
  • zout, naar smaak
  • VOOR DE OESTERS MET ZEEUWS SPEK
  • 6 plakken Zeeuws spek, gehalveerd
  • rasp van 1 limoen
  • versgemalen peper, naar smaak
  • VOOR DE OESTERS MET TOMATENSALSA EN BASILICUM
  • 1/2 rode peper, zonder zaad
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g tomaten
  • 15 g basilicum
  • 1/2 limoen, rasp en sap
  • 1 tl honing
  • mespuntje mosterd
  • zout, naar smaak

Bereiding oesters met hoisindressing

  1. Roer de oestersaus, rijstazijn en olijfolie door elkaar. Voeg gember, sinaasappelrasp en chilipeper toe en breng eventueel op smaak met nog wat zout.
  2. Open de oesters en probeer zo min mogelijk vocht te verliezen. Gooi de bovenste schelp weg en besprenkel de oesters met hoisin dressing.

Bereiding oesters met Zeeuws spek

  1. Maak de oesters open, vang het vocht op in een steelpannetje en gooi de schelpen weg. Verwarm het vocht en blancheer hierin de oesters 1 minuut.
  2. Dep ze droog en breng op smaak met versgemalen peper en limoenrasp. Rol elke oester in een half plakje spek en zet vast met een prikker.
  3. Verhit een grillpan en bak hierin de oesterpakketjes snel rondom iets krokant.

 

Bereiding oesters met tomatensalsa en basilicum

  1. Maal de peper, sjalot, knoflook en tomaten grof in de keukenmachine. Snijd de basilicumblaadjes fijn.
  2. Doe de salsa in een kommetje en roer er basilicum, limoensap en –rasp en honing doorheen. Breng eventueel op smaak met zout.
  3. Open de oesters en probeer zo min mogelijk vocht te verliezen. Gooi de bovenste schelp weg en schep op iedere oester een schepje tomatensalsa.

Oesters

In Nederland kennen we twee soorten oesters, de Europese oester en de Zeeuwse oester. Van deze soorten is de Europese variant inheems en de Zeeuwse, ook wel Japanse oester of creuze genoemd is uit Japan ingevoerd.

Alles over Oesters

Oesters

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
70 kcal
/
294 kj
Vetten:
1.80 g.
Eiwitten:
10.00 g.