Ingrediënten

  • 4 moten zalm (3 cm dik)
  • 1 ui
  • 15 g boter
  • 2 tl milde kerriepoeder
  • 1 dl gezeefde tomaten
  • 1/8 l zure room
  • 1 el maïzena
  • 2 el fijngeknipte bieslook
  • sap en citroenrasp van 1 citroen
  • slaolie
  • 8 takken peterselie

Bereiding

  1. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Pel en snipper de ui. Smelt de boter in een steelpannetje zonder dat de boter bruin wordt. Bak hierin de stukjes ui op een laag vuur in 3 minuten glazig. Voeg kerriepoeder toe en bak het een halve minuut mee. Voeg de gezeefde tomaten toe, breng de saus aan de kook en laat hem 5 minuten zachtjes pruttelen.
  2. Meng 2 eetlepels zure room met maïzena en roer tot er geen klontjes meer zijn. Voeg de rest van de zure room toe. Roer het zure roommengsel door de saus en laat de saus nog 3 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de bieslook toe en breng de saus op smaak met zout en peper.
  3. Spoel ondertussen de moten zalm af onder de koude kraan en dep ze droog. Besprenkel de zalmmoten met 1 eetlepel citroensap, bestrijk ze met een beetje slaolie en leg ze op het rooster van de grill. Schuif het rooster onder de hete grill en laat de zalmmoten aan beide kanten bruin en gaar worden (ongeveer 10 minuten). Leg de zalmmoten op warme borden en schep de saus erbij. Bestrooi met de citroenrasp. Geef de rest van het citroenrasp er apart bij.

 

Tip

Lekker met rijst en roergebakken courgette.

 

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.