Ingrediënten

  • 1 tarbot van 2½-3 kg
  • 2 venkelknollen
  • 3 tenen knoflook
  • ½ bosje tijm
  • zout en peper, versgemalen
  • 1 onbespoten citroen
  • 300 ml witte wijn
  • 20 g boter
  • 50 ml koudgeperste olijfolie
  • ½ bosje dragon
  • 1 potje Oost-Indische kers

Bereiding

  1. Spoel de tarbot grondig schoon, dep hem droog en leg hem in een grote ovenbestendige pan. Voeg 1 dun gesneden venkelknol, grof gehakte knoflook, tijm, zout, versgemalen peper, partjes citroen en witte wijn toe. Dek de pan af met aluminiumfolie en zet hem in een voorverwarmde oven. Smoor de tarbot 25-30 minuten op 160 °C.
  2. Haal de vis uit de oven, giet het vocht af in een pan met dikke bodem en kook in tot de helft. Laat de tarbot 10 minuten rusten, trek het vel eraf en til de filets in zo groot mogelijke stukken van de graten.
  3. Snijd de boter in blokjes en klop ze door de gereduceerde bouillon om die te binden. Verwarm de saus voorzichtig, voeg olijfolie toe en eventueel naar smaak nog wat zout, versgemalen peper en citroensap toe.
  4. Snijd de ene helft van de overgebleven venkelknol met een mandoline in dunne plakjes en de andere in blokjes. Doe de venkelblokjes, wat gehakte dragon en Oost-Indische kers bij de warme saus.
  5. Serveer de tarbotfilets op een bord of schaal, schenk de warme saus erover en garneer met plakjes venkel en gehakte kruiden. Dien direct op met goed brood om de saus mee op te deppen.
Bron
Gone Fishing - Mikkel Karstad

Tarbot

Tarbot is een grote ronde platvis die we met name tegenkomen in de horeca.

Alles over Tarbot

Tarbot

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
84 kcal
/
355 kj
Vetten:
1.80 g.
Eiwitten:
17.00 g.