Ingrediënten

  • 200 g gerookte zalm
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden (vers of diepvries van Darégal)
  • halve citroen
  • 1 theelepel geraspte mierikswortel (potje) of Zaanse mosterd
  • 1 meergranen stokbrood
  • 8 takken peterselie

Bereiding

  1. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  2. Halveer de tomaatjes in de lengte en leg ze met de snijkant naar boven in een bakblik of lage ovenschaal, sprenkel en strooi er 2 eetlepels olijfolie  en 1 eetlepel Italiaanse kruiden en peper en zout over.
  3. Schuif de tomaatjes 10 cm onder de hete grill en laat ze in 3-4 minuten heet worden.
  4. Laat ze afkoelen tot lauwwarm en snijd intussen de zalm in kleine blokjes.
  5. Rasp boven een kommetje de schil van de citroen en knijp er ½ eetlepel citroensap boven uit.
  6. Klop er 2 eetlepels olijfolie met de rest van de Italiaanse kruiden, de geraspte mierikswortel en zout en peper naar smaak door en schep vervolgens de stukjes zalm erdoor.
  7. Snijd het stokbrood schuin in plakken van 2 cm dik en rooster ze onder de grill mooi goudbruin.
  8. Schep de zalmsalade op de crostini en leg er 2 halve tomaatjes op en leg ze op een schaal.

 

Wijntip

Het frisse en fruitige van een Riesling d'Alsace houdt de pittige smaak van de crostini prima in balans.

 

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.