Ingrediënten

  • 600 g rode poonfilet
  • 1 prei
  • 3 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el slaolie
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el tomatenketchup
  • zout en (cayenne)peper

Bereiding

  1. Snijd de prei in smalle ringen. Halveer de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Pel en snipper de knoflook.
  2. Spoel de visfilets onder de koude kraan af en dep ze daarna droog. Wrijf de poon in met een snufje zout. Leg de poon op een stoommand en plaats de mand, in een 'stoom'pan boven een laag kokend water. Sluit de pan af en stoom de poon in ca. 10 minuten gaar.
  3. Verhit ondertussen de slaolie en bak hierin de prei met de bruine basterdsuiker 4 minuten op een matig vuur. Voeg de reepjes tomaat en de gesnipperde knoflook toe en bak ze even mee. Roer de ketjap, de tomatenketchup en een snufje (cayenne)peper erdoor.
  4. Leg de gestoomde poon op een schaal en schep het preimengsel erover.

Poon

De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang. Poon heeft een fijne, zoet-garnaalachtig smaak. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.

Alles over Poon

Poon

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
118 kcal
/
494 kj
Vetten:
5.03 g.
Eiwitten:
17.02 g.