Pangasius

Pangasius is een straalvinnige vis uit de familie van meervalachtigen. Deze zoetwatervis wordt op grote schaal gekweekt in Zuid-Oost Azië. De vis is met name populair om de lage prijs en niet-vissige smaak. (pangasiidae)en>

Pangasius

Pangasius Paspoort

Naam
Pangasius (Pangasius Hypopthalmus)
Lengte
Wordt max. 130 cm.
Voedsel
Kreeftachtigen, andere vissen en plantaardig voer.
Levenscyclus
Onbekend.
Verspreiding
Rivieren in Zuid-Oost Azië.
Leefgebied
Rivieren.
Populatie
N.v.t.
Kleur
Geel, roze en wit met donkergrijze tot zwarte vinnen.
Familie
De familie is van de meerval en geweekt wordt in Zuid-Oost Azië.

Pangasius, concurrent van de tong

Pangasius is een populaire vissoort en vindt met name veel aftrek in de supermarkt waar hij zowel vers als in de diepvries wordt aangeboden tegen aantrekkelijke prijzen.

De vis wordt ook onder allerlei fantasienamen verkocht zoals Panga of Aziatische tong.

Pangasius is echter noch Panga (dit is een Zuid-Afrikaanse zeekarper), noch Aziatische tong. Pangasius is  namelijk familie van de meerval en geen platvis zoals de tong. Wel laat pangasius zich net zo bereiden als de tong, welke een duurder prijskaartje heeft.

Wist je dat?

  • Door de iriserende regenboogglans noemt men jonge pangasius in de V.S. ook wel iridescent shark(regenbooghaai)

  • In Zuidoost-Azië wordt pangasius nog weleens als siervis gebruikt, vanwege hun opvallende vorm en glimmende vinnen

  • Eigenlijk is pangasius helemaal niet geschikt voor aquaria, omdat ze  erg groot kunnen worden en bijten.

  • Het gezichtsveld van de pangasius is beperkt, waardoor ze elke beweging als een aanval zien.

Kweek

In landen als Thailand, Cambodja, Vietnam en Indonesië wordt pangasius gekweekt. Dit vindt plaats in vijvers of kooien in de rivier. Zeker 90 procent van alle pangasius wordt gekweekt in de Mekong-rivierdelta. De vissen kregen krijgen eiwitrijk voedsel, vaak vismeel, toegediend zodat ze snel groeien.

Na ongeveer acht maanden hebben ze een gewicht van ongeveer een kilo bereikt en zijn ze groot genoeg.

Om helder witte filets te krijgen, laten de visverwerkers de vis na de vangst leegbloeden, voordat deze met de hand wordt gefileerd. In moderne bedrijven wordt de vis vervolgens verwerkt en als diepgevroren filets wereldwijd geëxporteerd. In de Verenigde Staten wordt de vis verkocht onder de naam swai. Europa is nu de grootste afnemer van deze vis.

Binnen afzienbare tijd zal er pangasius met het ASC keurmerk voor duurzaam gekweekte vis te koop zijn in de Nederlandse supermarkt.

Lees meer over duurzame kweek

Smaak & bereiding

Het vlees van de pangasius heeft een neutrale smaak, een stevige structuur  en heel fijn: geen graatjes. Om die reden combineert pangasius goed met andere producten en is hij heel geschikt voor kinderen of mensen die niet zo dol zijn op vis met een sterke smaak. De variant met witte visvlees is het beste van kwaliteit. De filets zijn geschikt om te bakken en pocheren.  

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
75 kcal
/
314 kj
Eiwit
13.67 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
1.90 g.
Verzadigde vetten
0.49 g.
E.o.v
0.56 g.
M.o.v.
0.58 g.
Cholesterol
50.00 mg.
Natrium
44.00 mg.
Kalium
301.00 mg.