Oesters

In Nederland kennen we twee soorten oesters, de Europese oester en de Zeeuwse oester. Van deze soorten is de Europese variant inheems en de Zeeuwse, ook wel Japanse oester of creuze genoemd is uit Japan ingevoerd.

Oesters

Oesters Paspoort

Naam
Oesters (Ostrea edulis)
Lengte
Variabel.
Voedsel
Algen.
Levenscyclus
Wordt max. 6 jaar.
Verspreiding
Langs de Europese kust van Noorwegen tot Marokko.
Leefgebied
Op een diepte van 80 m.
Populatie
Goed.
Kleur
De kleur van de schelp is variabel; meestal bruinachtig tot grijs.

Oesters, nog zo’n Zeeuwse delicatesse

Het neusje van de zalm, de crème de la crème, de Rolls Royce: vele superlatieven worden gebruikt om de smaak van de (Zeeuwse) oester te omschrijven. Bijna alle Zeeuwse oesters komen uit Yerseke, een bedrijvig vissersdorp met de Oosterschelde als achtertuin. Naast de mossel en de Oosterscheldekreeft, nog zo’n heerlijke delicatesse uit Zeeland.

Vangst

De Japanse of Zeeuwse oester doet het zo goed in onze kustgebieden, dat deze de inheemse Europese oester verdringt. De groei wordt zelfs vergeleken met onkruid op de mosselbanken van de Waddenzee. Nadat de voorplanting van de oester achter de rug is, ookwel ‘melkperiode’ genoemd, komt de oude generatie weer op kracht, zet meer vlees aan en zijn daarom weer goed van smaak. De Waddengoud gecertificeerde vissers kunnen dan weer wilde oesters rapen.

 

Duurzaamheid    Vangsttechnieken

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Kweek

Op de bodem van de Oosterschelde en het Grevelingenmeer worden oesters gekweekt. De Japanse oester wordt het meeste gekweekt. De platte oester iets minder omdat deze minder snel groeit en vatbaarder is voor ziektes.  Nadat oesters zijn opgevist, worden ze een tijd in zogenaamde ‘oesterputten’ gehouden zodat ze het zand en slib kwijtraken. Veel van deze oesterputten bevinden zich in en rondom Yrseke. Na een week halen mannen met waadpakken zandvrije oesters uit de bassins, om met een groot robuust mes allerlei vormen van aangroei van de schelpen te kloppen. Een tijdrovende klus, want elke schelp wordt afzonderlijk en handmatig aangepakt. De schoongeklopte oesters worden gesorteerd op gewicht, waarna ze weer tot rust worden kunnen komen in de oesterputten. Ze blijven daar liggen tot er een order komt. Als het moment daar is, worden de oesters een voor een schoongemaakt en verpakt.

Smaak & bereiding

Het vlees van de Europese oester is beigekleurig en stevig, en heeft een romige en nootachtige smaak. Helemaal op het laatst proef je ook een klein zoetje - zo typerend voor de Grevelingen. Het oestervlees van de Zeeuwse of Japanse oester is grijsachtig en heeft een zachte structuur, en de smaak is wat zouter en wateriger. Een scala van factoren bepaalt de smaak van beide oestersoorten: het water, de bodemsoort, het soort plankton en algen en de stromingen

Oesters worden in mandjes met zeewier verpakt. Het zeewier houdt het vochtgehalte op peil en zorgt er bovendien voor dat de oesters niet beschadigen. Bij het openen van oesterschelpen is het dragen van werkhandschoenen aan te raden.

Een handige tip voor het open krijgen van hardnekkige gesloten oesters is om ze een tel in de magnetron te doen.

De meeste mensen verorberen oesters rauw en door ze uit de schelp te slurpen. De oesters kunnen naturel gegeten worden, maar ook op smaak gebracht door wat citroen, peper en zout, kruiden of andere toevoegingen.

Recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
70 kcal
/
294 kj
Water
83.80 g.
Eiwit
10.00 g.
Koolhydraten
3.40 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
1.80 g.
Verzadigde vetten
1.00 g.
E.o.v
0.70 g.
M.o.v.
0.10 g.
Cholesterol
80.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.09 mg.
Vitamine B1
0.16 mg.
Vitamine B2
0.20 mg.
Vitamine B6
0.00 mg.
Vitamine B11
15.00 µg
Vitamine B12
16.00 µg
Vitamine C
0.00 mg.
Vitamine D
1.00 µg
Natrium
290.00 mg.
Kalium
250.00 mg.
Calcium
70.00 mg.
Fosfor
157.00 mg.
Ijzer
5.80 mg.
Magnesium
30.00 mg.
Koper
2.50 mg.
Zink
16.00 mg.