Ingrediënten

  • 4 verse makrelen, met kop, schoongemaakt en graat verwijderd
  • 2 el olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 200 g gerookte magere spekblokjes
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 sinaasappels, 1 schil geraspt, 1 in plakjes
  • 2 el verse koriander, gehakt
  • olie

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie en bak hierin de ui en knoflook 2 minuten. Voeg spek en pijnboompitten toe en roerbak het 4 minuten totdat alles goudbruin is. Schep sinaasappelrasp, peper, zout en koriander door de vulling.
  2. Vul de buikholte van de makrelen met plakjes sinaasappel en het pijnboompittenmengsel. Bind ze op met (rollade)touw.
  3. Bestrijk de makrelen met een beetje olie en grill (in een visklem) ze op de barbecue of onder een hete grill ca. 7 minuten per kant tot ze gaar zijn. Keer ze regelmatig. Garneer met partjes sinaasappel.

Lekker met gegrild stokbrood en tomaten-komkommersalade.

Tips

  • In plaats van een visklem kunnen de vissen ook omwikkeld worden met keukengaren dat even in water geweekt is zodat het niet verbrandt.
  • Het verwijderen van de graat: Breek de ruggengraat aan de kant van de kop. Maak de opening aan de staartzijde iets groter. Draai de vis om en druk met de hand stevig over de hele lengte op de graat om hem los te maken. Breek de graat bij de staart en trek hem eruit.

Wijntip

Het 'vetje' van de verse makreel vraagt om een witte wijn met frisse zuren zoals een droge Sauvignon Blanc.

Bron
Kookboek 'Vis 2'

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/