Ingrediënten

  • 400 g verse schelvis, kabeljauw of koolvis
  • 400 g aardappelen, kruimige
  • 2 dl melk of visbouillon (van een blokje)
  • 2 eieren
  • versgemalen peper en zout
  • 1 el viskruiden
  • 1 tl gemberpoeder
  • bloem
  • zonnebloemolie
  • boter

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke kleine stukjes en kook ze met wat zout in een laagje water in ongeveer 15 minuten gaar. Snijd de vis in kleinere stukjes en kook ze in de melk of bouillon op een laag vuur in ongeveer 10 minuten gaar. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn. Giet de vis af, maak de vis wat los met een vork en prak ze samen met de gestampte aardappelen.
  2. Laat het 5 minuten afkoelen en meng er dan de eieren, peper, zout, viskruiden, gemberpoeder en 3 eetlepels bloem door. Kneed het tot een glad geheel. Vorm er met 2 lepels of met je handen koekjes van, wentel ze door wat bloem.
  3. Bak ze om en om goudbruin in wat olie met boter.

Serveer de viskoekjes met een groene salade of met een bruine bonen schotel met rode paprikablokjes.

Tips

  • Dit gerecht is ook prima te serveren als 20 borrelhapjes of als snack.
  • Maak er visburgers van en serveer ze op met sla en tomaat belegde broodjes met wat saus naar keuze als lunch gerecht, halveer dan de hoeveelheid ingrediënten.

Oosterse viskoekjes

Voeg 1 eetlepel fijngehakte verse koriander of 1 theelepel gemalen koriander toe aan het gekookte vismengsel in plaats van de viskruiden. Voeg tevens de rasp van de schil van 1 limoen toe. Maak een sausje van Thaise chilisaus met wat limoensap.

Kabeljauw

De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.

Alles over Kabeljauw

Kabeljauw

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
72 kcal
/
304 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
16.40 g.