Ingrediënten

  • 600 g kabeljauwfilet
  • 2 bosjes lente-uitjes
  • 250 g champignons
  • 25 g boter
  • 2 el bloem
  • 2 el citroensap
  • 2 dl melk
  • ½ dl slagroom
  • 2 el (dragon)mosterd
  • 75 g geschaafde amandelen
  • 8 takken peterselie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de uitjes in ringen en de champignons in plakjes.
  2. Smelt de boter en roerbak hierin de uienringetjes en champignons 3 minuten. Roer de bloem erdoor en laat het geheel even pruttelen. Voeg vervolgens het citroensap toe en beetje bij beetje en al roerende de melk en slagroom.
  3. Laat de saus 3 minuten zachtjes koken. Roer de mosterd erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
  4. Spoel de kabeljauwfilet af onder de koude kraan en snijd de vis in stukken van ca. 10 cm. Leg de stukken kabeljauw naast elkaar in een ovenvaste schaal, bestrooi de vis met wat zout. Schep de saus erover en bestrooi het gerecht met de amandelen. Laat de vis in de hete oven in 20 minuten gaar worden. Als de amandelen dan nog niet bruin zijn, kan je de schotel even onder de hete grill zetten.

Lekker met aardappelpuree en sperziebonen.

Tip

Dit gerecht kan je ook bereiden in de magnetron: Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin en houd ze apart. Gebruik een ronde magnetronschaal. Laat de vis in de saus afgedekt op half vermogen gaar worden: 7-9 minuten, afhankelijk van de dikte van de stukken vis; hoe dikker hoe langer. Draai de schaal (indien de magnetron niet is voorzien van een draaiplateau) tussentijds 3x. Strooi de amandelen er vlak voor het serveren overheen.

Kabeljauw

De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.

Alles over Kabeljauw

Kabeljauw

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
72 kcal
/
304 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
16.40 g.