Ingrediënten

  • 200 g ongepelde Hollandse garnalen
  • 200 g gepelde Hollandse garnalen
  • 1 kleine ui
  • 50 g wortel
  • 50 g prei
  • 1 tomaat
  • 50 g boter
  • 1,5 dl droge witte wijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1 tl oregano
  • 20 g bloem
  • verse dille
  • peterselie
  • crème fraîche
  • cognac
  • peper, grof gemalen

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Snijd de ui, wortel, prei en tomaat klein. Verwarm de boter in een soeppan en fruit de groenten al omscheppend iets bruin. Voeg dan 200 gram ongepelde garnalen toe, bak alles al omscheppend in ± 10 minuten verder bruin. Stamp de garnalen tijdens het bakken plat zodat de ‘sappen’ eruit komen.
  2. Verwarm 1 borrelglas cognac in een soeplepel eerst boven vuur, laat de vlam erin komen, schenk dit dan over de gestampte garnalen.
  3. Voeg de witte wijn, tomatenpuree, peper, het laurierblad en de oregano toe. Roer de bloem met een ½ dl water tot een glad papje en roer dit samen met de peterselie bij het garnalenmengsel. Giet er 1 liter water bij en laat de soep op een laag vuur 50 minuten ‘trekken’.
  4. Schenk de soep in een fijne zeef, druk en pers met de achterkant van een grote soeplepel alles zo goed mogelijk door de zeef. Herhaal dit nog een keer.
  5. Voeg de gepelde garnaaltjes toe en eventueel nog wat cognac, crème fraîche en verse dille. Breng deze ‘bisque’ de crevettes verder op smaak met wat versgemalen peper.

Hollandse garnaal

Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.

Alles over Hollandse garnaal

Hollandse garnaal

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
90 kcal
/
380 kj
Vetten:
2.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.