Roodbaars

De roodbaars kent eigenlijk twee soorten waarbij de een in de diepzee voorkomt en de andere juist in de ondiepere gebieden.

Roodbaars

Roodbaars Paspoort

Naam
Roodbaars (Sebastes Marinus)
Lengte
Max. 35-55 cm.
Voedsel
Diepzeegarnalen, haring en lodde.
Levenscyclus
Max. 75 jaar.
Verspreiding
De Noordzee en het Noordoostelijke en Noordwestelijke deel van de Atlantische Oceaan.
Leefgebied
Op een diepte van 100-1000 m diep op open zee in scholen.
Populatie
Gevoelig voor overbevissing.
Kleur
De rug en flanken zijn lichtrood, de buik is roze en de kieuwdeksels grijs.
Familie
Schorpioenvisachtigen.

Vangst

De belangrijkste vangstgebieden voor de roodbaars liggen rond Newfoundland (Canada) en IJsland. De roodbaars wordt tijdens langere visreizen gevangen met gebruik van (bodem)trawlers.

Duurzaamheid   Vangsttechniek

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Bereiding

Het vlees van de roodbaars is smakelijk en matig vet. Meestal koop je de roodbaars als filet waar geen spoortje rood meer aan te ontdekken is. De schubben zijn namelijk erg hard en de stekels kunnen een giftige stof verspreiden. Het visvlees is stevig, met een goede maar niet echt herkenbare smaak. De roodbaars kan goed worden gebakken of gerookt.

Met name in Noorwegen, Zweden en Duitsland wordt deze vis veel gegeten.

Naar recepten & bereiden 

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
105 kcal
/
442 kj
Water
77.20 g.
Eiwit
18.20 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
3.60 g.
Verzadigde vetten
0.70 g.
E.o.v
1.90 g.
M.o.v.
0.90 g.
Cholesterol
70.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.01 mg.
Vitamine B1
0.11 mg.
Vitamine B2
0.08 mg.
Vitamine C
1.00 mg.
Natrium
81.00 mg.
Kalium
300.00 mg.
Calcium
26.00 mg.
Fosfor
200.00 mg.
Ijzer
1.00 mg.