Ingrediënten

  • Voor de mousse:
  • 500 g gare witvis, zonder graten en vel vb. kabeljauw, koolvis, tilapia of pangasiusfilet
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 200 ml room
  • 250 ml bechamelsaus, zie hieronder
  • zout en peper, naar smaak
  • Voor de bechamelsaus:
  • 30 g roomboter
  • 30 g bloem
  • 1 visbouillonblokje
  • 300 ml melk, koud
  • 200 ml room, koud
  • beetje versgemalen peper

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Doe de roomboter in een pan en laat dit op laag vuur smelten.
  2. Meng de bloem door de gesmolten boter.
  3. Laat de bloem 3 tot 4 minuten gaar worden in de boter.
  4. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en giet in één keer de koude melk en room bij de boter en bloem.
  5. Zet het vuur iets hoger en roer met een garde totdat je een gebonden saus hebt.
  6. Breng op smaak met een beetje peper.
  7. Zet de bechamelsaus even opzij voor later gebruik.
  8. Maal de gare vis fijn met een staafmixer.
  9. Meng de vis met de bechamelsaus, eieren, eidooiers en de room.
  10. Breng het mengsel op smaak met wat peper en zout.
  11. Schep het mengsel in een bakje en leg er een stukje aluminiumfolie op.
  12. Zet het bakje met de mousse in de stoomkoker (of in een stoommand boven een pan met heet water).
  13. Stoom de mousse in 25 tot 30 minuten gaar.
  14. Serveer met toast.
     

Tip

De overgebleven bechamelsaus is tot 3 dagen te bewaren in de koelkast. Maak er in een handomdraai een kaassaus van door de saus te verwarmen en kaas erin te laten smelten. Of maak er een kerrie- of champignonsaus van. Bak hiervoor de kerrie of champignons in wat boter of olie en voeg de bechamelsaus toe en laat warm worden.

Kabeljauw

De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.

Alles over Kabeljauw

Kabeljauw

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
72 kcal
/
304 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
16.40 g.