Ingrediënten

  • 2 scholletjes
  • kleine winterpeen/wortel, geschraapt
  • 1 citroen
  • 2 lente-uitjes
  • 1 prei
  • world spice blend, tandoori masala
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • extra: cederhouten plankjes

Bereiding

  1. Steek je barbecue aan en zorg voor een directe en indirecte zone (ca. 180 graden)
  2. Snijd de prei in 3 gelijke delen en rooster ze direct op het vuur of leg ze in de hete kolen. Laat ze rondom zwart blakeren en haal ze uit de barbecue. Leg apart.
  3. Snijd de wortel en de lente-uitjes in lage dunne reepjes (julienne), besprenkel met een beetje citroensap, wat olijfolie en bestrooi met peper en zout en een snufje van de masala kruiden. Leg apart.
  4. Maak de vis schoon: knip met een schaar de buitenste vinnen van de vis en verwijder de ingewanden en de kop. Verwijder ook de donkere huid. Bestrijk lichtjes met olijfolie en kruid met de tandoori masala kruiden.
  5. Leg de vis op een (ceder)houten plankje en gaar de vis op ca. 180-200 graden. Leg het plankje de eerste vijf minuten boven direct vuur en verplaats het daarna boven het indirecte deel van de barbecue. Gaar de vis met het deksel op de barbecue. Dit duurt nog ongeveer 10-12 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis.
  6. Maak ondertussen de prei schoon door de buitenste laag te verwijderen. Snijd de prei in ringen.
  7. Besprenkel de schol lichtjes met wat olijfolie en citroensap en serveer de vis met de worteltjes, lente-uitjes en de gegrilde prei op het plankje.

 

Bekijk hier de beelden van Ik BBQ voor jou met schol

Bron

Ralph de Kok, Ik BBQ voor jou 2022

 

Schol

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden.

Alles over Schol

Schol

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
94 kcal
/
393 kj
Vetten:
2.00 g.
Eiwitten:
19.00 g.