Ingrediënten

  • 2 à ca. 300 g gerookte/ gestoomde makreelfilets
  • 8 slabladeren
  • 8 kant-en-klare of zelfgemaakte* bao buns
  • 8 el zeewiersalade
  • 4 el teriyakisaus
  • 1 el geroosterd sesamzaad
  • 4 el kant en klare krokante gebakken uitjes

Bereiding

  1. Verwijder het vel van de makreelfilets en verdeel de makreel in 8 stukken.
  2. Was en droog de sla.
  3. Leg een paar bao buns naast elkaar in de stoommanden. Zet de stoommanden op elkaar op de stoompan, boven een laag koken water en stoom ze (afgedekt met het deksel)  een paar minuten tot ze goed warm zijn.
  4. Vul de warme gestoomde bao buns met een blaadjes sla, een lepel zeewiersalade, een stuk makreelfilet en wat teriyakisaus. Bestrooi met sesamzaad en de krokante gebakken uitjes. Direct serveren.

Variatietip: ook lekker met stukjes gepaneerde, gefrituurde verse makreelfilet.

Stoomtip: in een stoompan met een enkele stoommand kun je buns ook stomen maar dan moet je het wel in twee keer doen.

Zelf bao buns maken:

  1. Zeef 250 gram fijn tarwemeel meel boven een kom. Strooi ¾  theelepel droge gist, 1 eetlepel suiker en 1 theelepel bakpoeder in het midden. Strooi een kleine theelepeltje zout langs de rand. Giet 150 milliliter lauwwarm water in het midden en meng goed doorelkaar.
  2. Kneed het deeg in ca. 10 minuten tot een soepel deegbal. Maak je handen vet met zonnebloemolie en rol de deegbal door je handen zodat er een laagje olie omheen komt.
  3. Dek de kom af met een schone, gestreken theedoek en laat het deeg op een vrij warme plek 1½ uur rijzen. Kneed het deeg nog een keer door en verdeel het in 8 porties. Bestuif je handen met wat bloem en rol balletjes van het deeg. Druk ze tot dikke ovale plakken. Bestrijk ze heel dun met olie. Leg een chopstick in het midden. Vouw het deeg losjes dubbel over de chopstick en verwijder de chopstick. Leg de bao’s op stukjes bakpapier. Bestrijk ze weer met olie. Leg er een vel plasticfolie op en laat nog 30 minuten rijzen.
  4. Leg de bao buns, voor het serveren, op de bakpapiertjes, naast elkaar in de stoommanden. Zet ze op elkaar boven een laag kokend water op de stoompan en dek ze af met het deksel. Stoom ze in circa 15 minuten gaar.  

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/